Mobiele app ontwikkelaars en app forums spreken vaak over verschillende manieren om goede mobiele software te ontwikkelen. Iedereen is immers geïnteresseerd om de meest uitdagende en best verkopende apps te ontwikkelen. Er zijn verschillende boeken en tutorials beschikbaar, zowel online als offline, waar meer uitleg wordt gegeven over de belangrijke variabelen met betrekking tot app ontwikkeling. Echter heeft u waarschijnlijk niet genoeg tijd om een boek door te spitten. DTT neemt u graag werk uit handen en geeft hieronder een lijst met drie belangrijke tips tijdens het maken van een app.

App functionaliteiten

Eén van de meest voorkomende fouten die worden gemaakt door beginnende app ontwikkelaars, is verleid te worden om teveel functionaliteiten in de app te verwerken. De meeste smartphones komen standaard met supercoole technische snufjes, zoals een accelerometer, gyroscoop, camera, gps, enzovoort. Een goede app hoeft niet perse gebruik te maken van al deze features.

Als app ontwikkelaar is het belangrijk om goed na te denken over wat de app precies moet doen voor de gebruiker, welke unieke functies hiervoor belangrijk zijn en op welke manier deze voor de gebruikers het beste tot zijn recht komen. Simpelweg een app laten ontwikkelen die van alle verschillende functies op het apparaat gebruik maakt mag geen doelstelling zijn.

De eerste versie van een app zou daarom vooral aan de noodzakelijke wensen van de gebruiker of het bedrijf moeten voldoen. Concentreer je daarom in het begin vooral op de doelgroep bij het maken van de app. Het is altijd nog mogelijk om later nieuwe mogelijkheden in de app te bouwen tijdens de volgende updates van de app. Een goede gebruikservaring is uiteindelijk het belangrijkste voor kwalitatieve app ontwikkeling.

Het belang van een duidelijke User Interface

Succesvolle mobiele apps dienen in voldoende gebruikersgemak te voorzien. De user interface (UI) moet direct duidelijk en gemakkelijk te bedienen zijn. Deze UI moet bij voorkeur zo ontworpen zijn dat de gebruiker snel door heeft hoe het werkt en geen handleiding nodig heeft om de app te gebruiken. Van belang is dus dat de UI makkelijk, recht door zee en overzichtelijk is.

De gemiddelde gebruiker is immers geen techneut; hij of zij wil gewoon gebruik maken van de basisfuncties van het mobiele apparaat. Daarom zijn de meeste gebruikers niet op zoek naar een UI die “over the top” en moeilijk te begrijpen is. Gebruikers geven de voorkeur aan apps welke het leven eenvoudiger maker.

Een ander belangrijk punt om te onthouden is om de UI zo te maken dat deze consistent blijft in alle volgende versies van de app. Zo voorkom je dat gebruikers zich steeds opnieuw aan moeten passen aan verschillende user interfaces.

Verschillende app platformen

App ontwikkelaars moeten de verleiding weerstaan om meteen voor verschillende apparaten tegelijk te gaan ontwikkelen. Het toevoegen van te veel functies en teveel mobiele platformen (iOS, Android, en HTML5) bij een eerste versie van de app, zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat de kosten van de app de pan uit rijzen. Lees hier meer over de kosten van het ontwikkelen van een app. Soms is het beter het beschikbare budget te investeren in een sterke app voor één platform, dan om het budget uit te smeren over meerdere apps voor meerdere platformen. 

Kortom, zorg ervoor dat jouw concept uniek is en het de juiste doelgroep aanspreekt. Doe onderzoek naar de verschillende mobiele platformen die beschikbaar zijn en kies hieruit de beste optie(s). Probeer hierbij niet teveel hooi op je vork te nemen door alle verschillende OS (Operating Systems) tegelijk te ontwikkelen. In plaats daarvan is het vaak beter om realistische, haalbare doelen te stellen en deze één voor één af te werken. Ook kan het enorm helpen om eerst een testversie van de app uit te geven waarmee goede feedback kan worden verkregen. Deze feedback kan vervolgens mee worden genomen tijdens de verdere app ontwikkeling op andere platforms.

Meer weten?

Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen bespreken we de tips, mogelijkheden, jouw doelen en beantwoorden we al je vragen rondom jouw app idee.