De consument kan zijn geluk niet op na wéér een aankondiging van Apple of Samsung over een nieuwe telefoon of tablet. De app ontwikkelaar is echter minder blij met deze aankondiging. Hoe groter het aantal modellen, des te meer factoren waarmee de app ontwikkelaar rekening moet houden.

Verschillende besturingssystemen

Het aantal besturingssystemen is de afgelopen jaren beperkt gebleven tot Apple's iOS, Google’s Android, Microsoft's Windows Phone en BlackBerry. Maar elk besturingssysteem is de thuisbasis van tientallen- of soms wel honderden verschillende telefoons en tablets. Vooral het besturingssysteem Android wordt op veel verschillende merken en modellen geleverd.

Concurrentie tussen app ontwikkelaars

De grote app ontwikkel bedrijven hebben de middelen om apps te ontwikkelen voor alle verschillende modellen. Een kleine onafhankelijke app ontwikkelaar heeft deze middelen vaak niet. Dus, hoe kunnen deze kleinere app ontwikkelaars de concurrentie aangaan met de grotere bedrijven?

Een eerste optie voor een app ontwikkelaar is om zich te concentreren op de meest populaire modellen, in geval van het Android besturingssysteem. Dit lijkt logisch, maar ook bij deze methode dient er rekening gehouden te worden met de vele factoren van een besturingssysteem. Denk bijvoorbeeld aan de schermgrootte, toestelsnelheid en vele andere factoren. Het gevaar is dat een app negatieve reviews krijgt wanneer deze bijvoorbeeld niet optimaal werkt op een minder populair model.

Een tweede optie is om de focus meer te richten op één besturingssysteem met minder modellen. Bijvoorbeeld door zich enkel te richten op Apple’s iOS. Er zijn immers een overzichtelijk aantal modellen waarvoor een app ontwikkeld wordt. Daarnaast heeft iOS de meest actieve gebruikers. Ook betalen gebruikers van Apple producten meer voor een app dan Android gebruikers. Een ander belangrijk punt om voor Apple’s iOS te kiezen, is dat Apple gebruikers meer tijd spenderen op de verschillende apparaten.

De winnaar: Apple’s iOS

In veel gevallen is het daarom lucratiever om een app te ontwikkelen voor Apple’s iOS. Apple biedt meer actieve gebruikers, minder apparaten waarop de app moet draaien en Apple gebruikers spenderen meer geld aan apps en in-app purchases. 

Jij bent nu aan zet!

Heb je interesse in het ontwikkelen van een app? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden en onmogelijkheden van uw app ambities te bespreken.