Een businessplan opstellen voor een app idee is een belangrijke stap van het app ontwikkelproces. Dit biedt de gelegenheid om je ideeën uit te werken en aan een kritische test te onderwerpen. In dit artikel zetten wij op een rij waarom je een businessplan moet schrijven en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Wat is een businessplan?

Een businessplan wordt gemaakt bij het starten van een onderneming en dit is een vertaling van al je ideeën over de onderneming tot praktisch uitvoerbare acties. Om jouw ideeën door te vertalen naar acties is het belangrijk om informatie te verzamelen, keuzes- en analyses te maken en beslissingen te nemen. Een businessplan geeft inzicht in je positie, doelen en bovenal in de haalbaarheid van het app idee en het app concept.

Waarom een businessplan opstellen voor een app idee?

Twijfel je nog waarom je een businessplan zou moeten opstellen voor jouw app idee? Hier zijn drie redenen waarom jij zou moeten beginnen met schrijven:

1. Een businessplan brengt je verder in het denkproces
Door een businessplan op te stellen krijg je de gelegenheid om je ideeën uit te werken en je ideeën aan een kritische blik te onderwerpen. Door het concept uit te werken en op papier te zetten, zul je zien dat je verder komt in het denkproces.

2. Een businessplan helpt je bij het verzamelen van investeringen
Een kwalitatieve app is niet goedkoop. Afhankelijk van de specificaties moet je bij de kosten van het laten maken van een app denken aan een minimale investering van €15.000,-, welke kan oplopen tot een bedrag van boven de €100.000,-. Een van de redenen waarom mensen met een app idee een businessplan maken is om investeerders te overtuigen.

3. Een businessplan verkleint de risico's
Wanneer je een businessplan opstelt, breng je de gehele reis van de app in kaart. Van het idee tot aan live in de app stores. Hierdoor kan een businessplan goed inzicht geven in eventuele risico’s en obstakels.

Hoe maak je een businessplan voor een app idee?

Een businessplan is voor elke onderneming anders, maar er zijn wel altijd een aantal cruciale onderdelen. Bij het schrijven van een businessplan moet worden nagedacht over welk product of dienst je gaat aanbieden, de doelgroep en de concurrenten. Hoe ga je jezelf onderscheiden ten opzichte van de concurrentie, welk verdienmodel ga je kiezen en hoe ga je de app lanceren? Welke risico’s spelen een rol, krijg je de financiering rond en ga je je eigen of vreemd vermogen gebruiken? 

De minimale eigenschappen van een businessplan voor een app idee zijn: 

 • Samenvatting: ga ervan uit dat de lezer weinig tijd heeft. Een businessplan begint daarom met een samenvatting van ongeveer een A4’tje. De samenvatting moet de lezer inspireren, overtuigen en enthousiasmeren. Zo zorg je ervoor dat de lezer de rest van je businessplan gaat lezen.
 • App idee: er zijn meer dan 1.8 miljoen apps in de App Store en meer dan 2.5 miljoen apps op de Google Play Store (Statista, 2020). Een vraag die je hier moet kunnen beantwoorden is waarom jouw app idee nodig is op de markt.
 • Marktdefinitie: denk hierbij aan de volgende vragen:
  • Wat is de doelgroep en in welke behoefte wil jij hen voorzien met jouw app?
  • Wat zijn de sterktes, zwaktes kansen en bedreigingen (SWOT)?
  • Wie zijn mogelijke concurrenten en hoe gaat jouw app zich onderscheiden?
 • De ondernemer(s) achter het plan: dit onderdeel bevat een persoonlijke beschrijving van jezelf en jouw ambities. Dit onderdeel schetst een beeld voor potentiële investeerders. Denk aan de volgende vragen:
  • Wie ben jij als persoon?
  • Wat is je voorgaande ervaring?
  • Welke ondernemerseigenschappen heb je?
  • Waarom wil je een app lanceren?
 • De doelstelling: wat wil je gaan bereiken en hoe? Welke randvoorwaarden zijn hiervoor noodzakelijk?
 • Het financiële plaatje: hoeveel geld heb je nodig, waar ga je het vandaan halen, waar wil je het voor gebruiken, hoe ga je geld verdienen met apps en wanneer draai je break-even? In het financieel plan laat je zien dat jouw app idee een kans van slagen heeft. Heb je investeerders nodig? Dan moet je ze met dit hoofdstuk zien te overtuigen.

Vul je businessplan aan met een demo

Wanneer je een businessplan opstelt om investeerders te vinden, kan het aantrekkelijk zijn om een demo van jouw app idee te laten maken. Bij DTT noemen wij dit een functioneel ontwerp. Een functioneel ontwerp is te vergelijken met de bouwtekening van een architect. Het functioneel ontwerp biedt een totaaloverzicht van alle schermen en functionaliteiten van de beoogde oplossing. Elk scherm laat zien welke functionaliteiten deze bevat en hoe gebruikers kunnen navigeren tussen de verschillende schermen. Hierdoor kan je een volledige uitwerking van het app idee laten zien, dit helpt om waardevolle feedback te vergaren en draagvlak te creëren. Wanneer je bezig bent met investeerders vinden voor jouw app idee kan DTT je helpen bij het maken van sterke presentatiematerialen.  

Start met het schrijven van jouw businessplan

Nu je beschikt over de benodigde informatie houdt niets je meer tegen, maar natuurlijk zijn wij je graag van dienst bij het uitwerken van de bovenstaande vragen. Wij ondersteunen onze opdrachtgevers graag bij het ‘mogelijk maken’ van het project. Het verwerven van budgetten en financiering kan worden vereenvoudigd met behulp van de juiste contacten en professionele presentatiematerialen.

Wij denken graag met je mee bij het opstellen van een business plan. Tijdens een kop koffie bespreken we de mogelijkheden en beantwoorden we jouw vragen. Uiteraard vrijblijvend. Neem daarom vandaag nog contact met ons op. 

Twijfel je nog over de soort app die je wilt uitbrengen of het platform? Lees dan een van onze andere artikelen: