Het starten van je app onderneming is een spannende en uitdagende activiteit, maar het wordt nog veel interessanter als je er ook daadwerkelijk geld mee kunt verdienen. DTT zet in dit artikel de verschillende mogelijkheden op een rijtje. Welk verdienmodel zit er achter een app en welk verdienmodel kies ik voor mijn app?

Verkopen via de App Stores

Het meest bekende en voor de hand liggende verdienmodel is het verkopen van een app via de App Stores. Wanneer een app gebruiker een app download, wordt de betaling overgemaakt naar de App Stores. Deze krijgt een deel van de verkoopprijs (zo vragen de Apple Store, Android Market en Windows Marketplace ieder 30% van de verkoopprijs van de app). Het verdiende bedrag wordt op je bankrekening gestort en daarnaast ontvangt de app eigenaar regelmatig een verkooprapport met hierin de belangrijkste ontwikkelingen rondom de app. Voorbeelden van betaalde apps zijn de TomTom app en de Time4clocks app.

In-app-purchases

Een ander verdienmodel voor apps is het genereren van verkopen in – of via – de app. Bij deze vorm wordt geld verdiend aan apps door bijvoorbeeld de verkoop van extra levels of het afsluiten van een abonnement op een maandelijkse navigatiedienst. Een veelgebruikte app strategie is het aanbieden van trial versies van apps. Hierbij worden gratis trial versies, ofwel proefversies, aangeboden die na een aantal dagen verlopen. Na de proefperiode moet je, als je gebruik wilt blijven maken van de app, de volledige versie kopen. Voor voorbeelden van dergelijke apps zie ook Doula Bevallingscoach, Candy Crush Saga en de Embroidery Pattern Creator app.  

In-app-advertenties

Naast het verkopen van apps via de applicatiewinkel of middels in-app-purchases, zijn advertenties een ander veelgebruikt verdienmodel voor apps. Dit model wordt onder andere gebruikt bij games, waarbij er regelmatig een advertentie in beeld verschijnt. Dit kan zowel via een banner onderin het scherm of met advertenties die het hele scherm vullen gedurende een paar seconden. Ook reclame video's worden tegenwoordig ingezet. Voor elke keer dat een app gebruiker op een advertentie klikt, krijgt de app eigenaar een kleine vergoeding. Google, Apple en Microsoft bieden ieder een app advertising dienst aan; AdMob, Apple iAd en Microsoft pubCenter. 

App als promotietool

Een app kan ook uitstekend dienen als een promotietool. Te denken valt aan de ontwikkeling van een app waarmee een product of service van een organisatie kan worden gepromoot. Zodoende is app ontwikkeling een goede investering waarmee op vernieuwende wijze aandacht wordt gevraagd voor het product of de dienst. Dit leidt mogelijk weer tot nieuwe omzet waarmee de investering van de app wordt terugverdiend. 

Overige verdienmodellen

Naast de bovengenoemde methodes zijn er ook nog andere manieren om geld te verdienen met een app. Een voorbeeld hiervan zijn 'Groupon achtige apps'. Bedrijven kopen een aantal credits en in ruil hiervoor krijgen ze een plekje in de app. Wanneer een gebruiker van de app in de buurt is van een bedrijf dat credits heeft gekocht, dan krijgen zij een actie van dit bedrijf te zien, die ze vervolgens kunnen downloaden en inleveren bij het bedrijf. Een goed voorbeeld van een dergelijk app verdienmodel is de Scoupy app.

Jij bent nu aan zet!

DTT wordt vaak gebeld of gemaild door mensen die een leuk idee hebben voor een app, maar nog niet goed weten hoe ze geld kunnen verdienen met de app en of het idee wel haalbaar is. Een veelgestelde vraag tijdens zo een gesprek is ook: "Wat kost het laten maken van een app?". Voor meer informatie over het binnen halen van de benodigde investeringen lees het artikel "Investeerders voor uw app idee". Toch zal het je verbazen hoeveel mensen bereid zijn om te betalen voor een leuke, handige en  innovatieve app. Meer dan de helft (58%) van de Nederlandse consumenten maakte in 2012 gebruik van een smartphone. Een jaar daarvoor lag dit percentage nog op 42%. Dit toont niet alleen aan dat de markt er is, maar ook dat het gebruik van smartphones en dus apps stijgt! De vraag is nu: Durf jij het aan om een app te ontwikkelen en hier geld mee te verdienen? Bij vragen en opmerkingen, bel of mail DTT gerust.