Denkt u erover om een app te laten ontwikkelen, maar weet u nog niet wat voor type app? In dit artikel bespreken we drie verschillende manieren waarop u een app kunt laten ontwikkelen; native, HTML5 of hybride. De drie ontwikkelmethodes behouden verschillende voor- en nadelen. 

Native applicaties

Native apps zijn apps die speciaal voor één platform worden ontwikkeld. De verschillende platformen hebben hun eigen programmeertaal, zo worden iOS apps geschreven in Objective-C en Android apps in Java. Een native app wordt compleet geoptimaliseerd voor het betreffende platform. Dit zorgt ervoor dat de app gebruik kan maken van alle geboden functionaliteiten die een mobile device te bieden heeft. 

Voordelen van native applicaties:

  • Optimale prestaties
  • Veeleisende applicaties zoals games of fotoapplicaties lopen snel en soepel
  • Optimaal benutten van geïntegreerde functies: ingebouwde data encryptie, push notificaties, augmented reality, contacten en andere belangrijke functies
  • Een vertrouwde en een gebruiksvriendelijke interface

Een nadeel van een native applicatie is dat de app enkel en alleen op het gekozen platform draait. Wilt u de app op een ander platform uitbrengen dan dient de app opnieuw ontwikkeld te worden.

HTML5 applicaties

Een HTML5 app is te openen via de internet browser van je smartphone, tablet, laptop of PC. Doordat de app via een internetbrowser te bereiken is, is er geen aanmelding in een app store nodig. Ook het updaten van een HTML5 app gaat snel en eenvoudig. Gezien de aanhoudende ontwikkeling van HTML5, biedt dit platform meer functionaliteiten dan een aantal jaar geleden.

Helaas zijn de functionaliteiten die HTML5 biedt nog wel gelimiteerd. Verder is een HTML5 app minder stabiel en gebruiksvriendelijk. Een andere belangrijke tekortkoming voor gebruikers is dat er altijd een internetverbinding nodig is voor het gebruiken van de app. Ook is de snelheid van de app afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding.

Hybride applicaties  

Een hybride app is een HTML5 app met een native ‘omhulsel’. Een voordeel van een hybride app is dat belangrijke “native” functies zoals contacten, locatie en de camera met de applicatie geïntegreerd kunnen worden. Daarnaast is er in tegenstelling tot een HTML5 app niet altijd een internetverbinding nodig om de app te bedienen.

Een ander belangrijk voordeel van een hybride applicatie is dat de app op meerdere platformen kan draaien. De app moet vervolgens wel voor de verschillende platformen worden geoptimaliseerd en gedebugged. Dit brengt risico’s met zich mee wat betreft kosten en tijd. Doordat de app voor een groot deel afhankelijk is van internet kunnen de prestaties tegenvallen. Dit heeft serieuze gevolgen voor de gebruiksvriendelijkheid van de app. Verder bestaat er het risico dat een hybride app niet wordt geaccepteerd door de app store. Er bestaan weinig tot geen hybride apps welke populair zijn onder een grote groep gebruikers.  

Een native app, hybride app of HTML5 app laten ontwikkelen?

Elke situatie is uniek en vraagt om een unieke oplossing. Heeft u vragen of wilt u een offerte laten maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over de ontwikkeling van een mobiele applicatie.