‘Apps zijn zó 2015’ kopte het artikel van Herbert Blankesteijn op 6 februari jl. in De Volkskrant. Een gewaagde constatering waar de meningen anno 2016 over verdeeld zijn. Als web-, app- en game developer reageren wij hier graag even inhoudelijk op. Zo zwart-wit is het namelijk niet. Verder geloven wij dat techniek niet leidend moet zijn, maar juist de doelstellingen van de opdrachtgevers. Zowel voor apps als voor web.          

HTML5 vs. native

Blankesteijn laat duidelijk zijn (ietwat gekleurde) licht schijnen op de nadelen van apps ten opzichte van de HTML5 mogelijkheden. Zo zouden apps ‘privacygevoelige geheugenvreters’ zijn welke constant toegang hebben tot vertrouwelijke gegevens. Volgens Blankesteijn zijn de privacybezwaren van apps deels aan de makers te wijten en deels aan de gebruikers. “Gebruikers nemen zelden de moeite om de lijst 'machtigingen' te bekijken die ze bij installatie aan de app geven” (Blankesteijn, 2016, p.-). Hierbij vergeet Blankesteijn te melden dat vrijwel alle websites ook om cookies vragen. Verder zijn er ook tracking tools die bedrijven in staat stellen de exacte locatie van de website bezoeker te bepalen. Zo kan het zijn dat je wordt na gebeld doordat je een keer eenmalig een website hebt bezocht. En wat te denken van advertenties die overal opduiken nadat je een site hebt bezocht.

Volgens Blankesteijn zijn mobiele websites (HTML5 dus) de toekomst en zijn ze een stuk gebruiksvriendelijker dan apps. Hij beweert dat HTML5 zo’n anderhalf jaar oud is, maar deze techniek wordt al veel langer toegepast (Compier, 2014). Grootste voordelen volgens Blankesteijn zijn 1) het minimale data verbruik, 2) het niet hoeven updaten en 3) de beperkte toegang tot vertrouwelijke gegevens. In mindere mate wordt er gesproken over de nadelen, maar die zijn er wel degelijk. Wanneer je namelijk gebruikmaakt van mobiele websites, kan de gebruiker niet zonder een internetverbinding. Bovendien worden de voor- en nadelen met betrekking tot de user experience niet of nauwelijks besproken. 

Gebruiker wenst maatwerk oplossing

Tijd voor onze toelichting. Natuurlijk, wij zien ook de mogelijkheden van HTML5 en passen deze geregeld toe voor onze opdrachtgevers. Maar om hiermee de native app voorgoed af te schrijven, dat gaat ons wat ver. Wij geloven dat multimedia alleen bij een sterk en doordacht plan kans maakt op succes. We zien daarom een toegevoegde waarde van het in kaart brengen van de doelstellingen en de propositie van de opdrachtgever. Voordat wij ons durven te wagen aan het kiezen van een bepaalde techniek, doen wij uitgebreid onderzoek naar de markt en de technische haalbaarheid van een concept. Zoals gezegd, ieder concept is uniek en elke situatie vraagt om een unieke maatwerk oplossing. Techniek is belangrijk, maar niet het allerbelangrijkst. Wie of wat wel belangrijk is? Simpel: de gebruiker en de doelstellingen van de opdrachtgevers.

Wat zijn de voor- en nadelen voor gebruikers? Doordat een mobiele website of HTML5 app via een internetbrowser te bereiken is, is er geen aanmelding in een app store nodig. Wel moet er altijd een werkende internet verbinding zijn. Ook het updaten van een web app gaat snel en eenvoudig. Echter, een native app wordt compleet geoptimaliseerd voor het betreffende platform. Dit zorgt ervoor dat de app gebruik kan maken van alle geboden functionaliteiten die een mobile device te bieden heeft. Helaas zijn de functionaliteiten die HTML5 biedt nog wel gelimiteerd. 

Wij concluderen...

Het is per opdracht en concept verschillend welke techniek er het best bij past. Dat is geen hogere wiskunde. Het is zelfs per gebruiker verschillend welke techniek het beste bij hem of haar past. Een voorbeeld: de ene Facebook gebruiker is de andere niet. Een intensieve Facebooker kan niet om de optimale prestaties van de native app heen, daar worden ingebouwde data encrypties, push notificaties, contacten en andere belangrijke functies beter weergegeven dan in de mobiele versie van het platform. Feit blijft dat beide technieken mogelijkheden bieden voor een bepaald type gebruiker. HTML5 ontwikkelt en verbetert zich in rap tempo, terwijl de veiligheid en het aantal geïntegreerde functionaliteiten van native apps sterk vooruit gaan. Wij houden het op: voor ieder wat wils.

DTT denkt graag met je mee. Tijdens een kopje koffie bespreken we de mogelijkheden en beantwoorden we jouw vragen. Uiteraard vrijblijvend. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.

Meer lezen?
Het verschil tussen native, hybride en HTML5 applicaties.
Het laten maken van een native of web app.

Bron:
Blankesteijn, H. (6-2-2016). Apps zijn zó 2015. De Volkskrant, p.-.
Compier, F. (2014, 19 februari). Mobile 2014 de comeback…uh doorbraak van HTML5. Geraadpleegd op 15 februari, 2016, van http://www.slwc.nl/index.php/blog/full_article/mobile-2014-de-comeback...uh-doorbraak-van-html5