Eén ding weten we zeker: Apple, Google, Samsung, Amazon en Microsoft gingen een hevig gevecht met elkaar aan. In dit artikel geven we een overzicht van de tablet markt in 2012.

2012 is ongetwijfeld het belangrijkste en meest bewogen jaar geweest op de tablet markt. Amazon en Google zijn zich intensief bezig gaan houden met de ontwikkeling van tablets. Apple bracht meerdere nieuwe tablets uit waaronder de iPad mini, en Samsung en Microsoft besloten niet langer achter te willen blijven en kwamen ook met meerdere nieuwe tablets. In dit artikel leest u alles over de laatste ontwikkelingen en onze kijk hierop.

Apple

In maart kondigde Apple de derde generatie iPad aan. Echter werd deze aankondiging al snel ondergesneeuwd doordat Apple kort hierna alweer een nieuw model aankondigde; de iPad mini.

Met de aankondiging van de iPad mini heeft Apple gereageerd op de vraag naar een kleiner tablet. Voor de tweede keer in het bestaan van Apple werd de wens vanuit de markt voor het wijzigen van het formaat ingewilligd. De eerste keer dat een dergelijke wens werd ingewilligd was de wijziging in het formaat van de iPhone. Met het uitbrengen van de iPad mini erkende Apple uiteindelijk dat tablets in meerdere formaten geen probleem zijn en enthousiast worden ontvangen door de doelgroep.

Met het uitbrengen van de iPad mini is Apple geheel tegen zijn eigen normen en tradities ingegaan. De iPad mini is een stuk minder krachtig, voorzien van een scherm met een lagere resolutie en heeft het ook nog eens een lagere prijs dan zijn grotere broer.

In december werd bekend dat Apple in de eerste drie maanden ruim 12 miljoen iPad mini’s heeft verkocht. De verkoopcijfers van de grotere variant zijn daarentegen gedaald. Het is dus nog maar de vraag of het succes van de iPad mini wel echt goed is voor Apple. 

Google

Google heeft een lange tijd van een afstandje toegekeken hoe Android partners werden geterroriseerd door Apple, en in 2012 vonden zij het genoeg. In juni kondigde het bedrijf de Nexus 7 aan. De tablet was redelijk goed ondanks dat dit pas een eerste model was.

In oktober verschenen de Nexus 7 3G en de Nexus 10. Met de lancering van deze nieuwe tablets had Google zowel een grote als een kleine tablet in de aanbieding. Ondanks dat de tablets door twee verschillende fabrikanten gemaakt worden (Asus en Samsung), stuurde Google een bericht de wereld in met de mededeling dat zij graag de concurrentie aangaan met andere tablet aanbieders. Om er zeker van te zijn dat Android het populairste besturingssysteem wordt op zowel tablet als smartphone, realiseerde Google zich dat het zich ook op hardware moest richten. 

Momenteel beschikken wij nog niet over concrete verkoopcijfers, maar de Nexus lijn lijkt een verkoopsucces.

Samsung

Samsung heeft de ontwikkelingen van Google nauwlettend gevolgd. Van de 5 grote ontwikkelaars heeft Samsung het meest rustige jaar beleefd op het gebied van tablet ontwikkeling. Echter wil dit niet zeggen dat het er helemaal geen nieuwe modellen verschenen.

In Februari kondigde Samsung de Galaxy Tab 2 en de Samsung Note 10.1 aan. Die laatste moet niet worden verward met de 5,5-inch Galaxy Note 2 Phablet.

Samsung heeft geprobeerd de zaken eenvoudig te houden in 2012 door drie tablets uit te brengen in plaats van vijf, maar hield wel zijn oudere modellen in de markt.

Ondanks minder uitgebrachte nieuwe modellen, deed het Zuid-Koreaanse bedrijf het zeer goed in 2012; de laatste kwartaalcijfers wijzen op een tweede plaats wanneer gekeken wordt naar het aantal verkochte tablets. In deel II van dit artikel nemen we de ontwikkelingen van Amazon en Samsung onder de loep, vergelijken we de prijzen van de verschillende tablets en bespreken we de verwachtingen voor 2013.

Benieuwd naar ons inzicht in de laatste ontwikkelingen op de tablet markt?

We helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.