In deel I bespraken we al het belang van een heldere afkadering van app ontwikkeling. Een goed inzicht in wie de app gebruiker is, welke functionaliteiten centraal staan en het belang van overleg zijn goede voorwaarden voor een gedegen strategische ontwikkeling van apps. Vandaag kijken we in deel II naar een aantal technische kenmerken van strategische app ontwikkeling.

SDK’s voor Apps

Een SDK (Software Development Kit) is een verzameling aan hulpmiddelen die het makkelijker maken om voor een besturingssysteem apps te ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is dat een SDK het mogelijk maakt om toegang te krijgen tot de locatie van een app gebruiker of om een contact uit het adresboek op te vragen. Veel van de huidige mobiele SDK’s gaan gepaard met een verscheidenheid van frameworks, pakketten en andere tools die de integratie van het besturingssysteem en de app versoepelen.

User Interface voor Apps

Normaal gesproken zijn mobiele SDK’s uitgerust met een User Interface (UI) framework. Deze helpen app ontwikkelaars om een consistente ‘look and feel’ voor de app te creëren. Deze frameworks kunnen worden geschaald, waarmee het mogelijk wordt om ontwerp en functionaliteit aan te passen.

iOS Apps

Veel bedrijven en app ontwikkelaars kiezen graag voor iOS wanneer ze de eerste app versie openbaar maken. Dit komt meestal doordat de ontwikkeling van apps op andere platformen gefragmenteerd is. Voor het maken van een iOS app weet een app ontwikkelaar precies welke hardware nodig is en welke mogelijkheden het toestaat. Ook maakt het Retina display van de iPhone 4 en 4S het mogelijk om makkelijk grafische elementen te schalen omdat het precies de dubbele resolutie heeft van een iPhone 3GS en lager.

Android Apps

Android werkt net anders. Er zijn veel verschillende toestellen waarop Android draait, waardoor de ontwikkeltijd voor apps langer is. Dit is te wijten aan de open source policy van Google’s Android. Gelukkig maakt Google het voor ontwikkelaars makkelijker door goede hulpmiddelen aan te bieden en zich actief in te zetten om de fragmentatie van toestellen te beperken.

Vermijd app kopieën

Het lijkt kostenbesparend om een app 1 op 1 te kopiëren naar een ander platform. Vermijd echter de verleiding om een app direct te kopiëren, omdat het de app niet ten goede zal komen. Op de iPhone is het menu over het algemeen onderin het scherm te vinden, bij Android wordt dat opgeroepen door een knop op de telefoon zelf, terwijl de Windows Phone gebruik maakt van een horizontale swipe. Houd rekening met deze normen tijdens het uitdenken van de app en zorg ervoor dat de ontwikkelaar ook goed op de hoogte is.

Stel app prioriteiten

Nadat de eerste bugs uit de app verholpen zijn is het tijd om de app naar een hoger niveau te tillen. Het is hier voor de app ontwikkeling van belang om een duidelijk plan te hebben zodat er duidelijke grenzen kunnen worden gesteld. Daarom zijn duidelijke prioriteiten voor de app ontwikkeling van belang. Belangrijke elementen voor een app kunnen in een eerste fase worden gestopt, terwijl andere functionaliteiten altijd nog tijdens een tweede versie of een update uitgebracht kunnen worden.

Meer weten?

Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen bespreken we de mogelijkheden, jouw doelen en beantwoorden we al je vragen rondom jouw app idee en de te volgen strategie gedurende de app ontwikkeling.