Hoe komt een app idee van een brainstormsessie tot een top positie in de App store? Wat komt hier zoal bij kijken, voor welke valkuilen moet worden uitgekeken en wat zijn mijlpalen tijdens dit proces?

Je app idee uitdenken tot concept

Een App verzinnen is geen kunst, een App verzinnen die de gebruikelijke routines van mensen verandert is dat wel. Kijk maar eens goed rond in de App Store. Vele Apps zijn in theorie bijna gelijk en toch zijn de download aantallen enorm verschillend of liggen de ratings en reviews mijlen ver uit elkaar. Een succesvolle App heeft namelijk naast de juiste informatie of spelvreugde ook het juiste design, logische functies en is gebruiksvriendelijk.

Functionaliteiten bepalen

Een App met tientallen functionaliteiten is vaak te complex of streeft zijn doel voorbij. Blijf zo dicht mogelijk bij je originele idee er werk dit zo precies mogelijk uit. Een theorie die hierbij kan helpen is de MoSCoW-methode. Hierbij worden de functionaliteiten van een App opgesplitst en op basis van de toegevoegde waarde ingedeeld.

Hoe ziet de App er uit?

Nadat de functionaliteiten zijn uitgedacht is het tijd om het uiterlijk van de App te bepalen. Ga je voor speels of voor zakelijk? Welke kleuren gebruik je en welke knop plaats je waar? Dit zijn maar een paar van de vraagstukken waar het succes van je App mee bepaald kan worden.  Zorg er altijd voor dat het uiterlijk van de App past binnen de huisstijl en dat de sfeer gelijk is aan de aard van de organisatie.

Het concept tot werkelijkheid brengen

Als het ontwerp qua design en functionaliteiten zorgvuldig zijn uitgedacht kan de App geprogrammeerd worden. Tijdens dit process is quality management erg belangrijk. Onder quality management valt onder andere het continue testen van functionaliteiten op verschillende platforms en het uitbrengen van bugreports. Quality management is erg afhankelijk van het gekozen platform voor de App. Een App voor iOS (dus voor iPhone, iPad en iPad Mini) is wat gemakkelijker volledig te testen dan een Android App. Een Android App zal op veel verschillende merken en toestellen getest moeten worden terwijl een iOS App maar 3 mogelijke devices telt.

Goedkeuring en toelating

De App is klaar voor de eerste release. Nadat de aanvraag is ingediend bij de App Store, Google Play of Marketplace zal de App getest worden op een aantal criteria. Zo zijn kwaliteit en uniekheid belangrijke punten waarop getoetst zal worden. Daarnaast zal er voor aanvang van de release ook een beschrijving, screenshots en zoekwoorden moeten worden aangeleverd. Zodra de App de controle heeft doorlopen kan deze in de store worden geplaatst.

Breng je App naar een hoger niveau

Nu dat de App te downloaden en te gebruiken is kan er door gebruikers feedback worden geleverd en is er de kans om functionaliteiten toe te voegen. Naast het verbeteren van kwaliteit en performance, zijn het toevoegen en verbeteren van functionaliteiten die de eerste versie niet haalden ook een goede manier om de App naar een hoger niveau te brengen.

Jij bent nu aan zet!

We helpen je graag verder bij het uitwerken van jouw app idee. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen bespreken we de mogelijkheden, jouw doelen en beantwoorden we al je vragen rondom jouw app idee.