De app markt is een booming business. Successen zoals Instagram, Wordfeud en Draw Something inspireren ondernemers om zelf ook een app onderneming te starten. Veel ondernemers hebben een app concept in gedachte, maar hebben veelal moeite om de app ook daadwerkelijk vorm te geven. Het laten maken van een app gaat vaak gepaard met serieuze kosten. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden om uw app onderneming te financieren.

Het schrijven van een bedrijfsplan

Net zoals bij het opzetten van een bedrijf is het aan te raden om voor een app een bedrijfsplan te schrijven. In dit plan wordt het app concept omschreven, de functionaliteiten, de concurrentie, de financiering en andere relevante zaken. Met een goed bedrijfsplan creëert u een overzichtelijk beeld van uw waarde propositie, de kansen en bedreigingen, de kapitaalbehoefte en daarnaast heeft u een mooi document om aan eventuele investeerders voor te leggen. DTT helpt u overigens graag met het uitwerken van uw bedrijfsplan. Bel of mail gerust voor de mogelijkheden.

Type investeerders

De kosten voor het ontwikkelen van een applicatie hangen samen met de complexiteit en de gewenste functionaliteiten van de app. Bij een maatwerk app moet u denken aan een minimale investering van €5.000,- welke kan oplopen tot een bedrag van boven de €100.000,-. En vergeet hierbij ook niet de kosten voor promotie en het onderhoud van de app mee te financieren. Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke investeerders welke u kunt benaderen voor uw app onderneming.

Familie en vrienden

Familie en vrienden kunnen een belangrijke bron van financiering vormen. Deze vorm van financieren zal sneller en makkelijker te realiseren zijn dan bij andere type investeerders. Echter zijn het maken van duidelijke afspraken een must, om de goede relaties niet onder druk te zetten.

Persoonlijke lening

Banken hebben een breed assortiment aan financiële producten. Een product dat bij uitstek geschikt is voor het financieren van een app is een persoonlijke lening. Banken bieden personen vanaf 18 jaar de mogelijkheid om een bedrag tussen de 2.500 en 75.000 euro te lenen, afhankelijk van uw situatie. Hierbij geldt een maandelijkse aflossing met een relatief lage rente, waarbij het af te lossen bedrag per maand en de looptijd van de lening vast staan.

Let op: Laat u altijd goed informeren over de voor- en nadelen voordat u overgaat tot het afsluiten van een persoonlijke lening.

Crowdfunding

In plaats van één of enkele investeerders te zoeken voor uw app idee is het ook een mogelijkheid om een groot bedrag in te zamelen door meerdere investeerders te laten meebetalen. Dit concept ‘crowdfunding’, neemt snel aan populariteit toe en is relatief laagdrempelig. Kickstarter, SellanApp en Appbacker zijn enkele voorbeelden om een app idee te delen en investeerders te vinden. In ruil voor een bepaald percentage van de toekomstige winst of aandelen, steken investeerders een bedrag in de app onderneming.

Angel investors

Een vierde optie is om de app te financieren middels angel investors (in Nederland beter bekend als business angels). Angel investors zijn dikwijls ervaren ondernemers die met de (gedeeltelijke) verkoop van een bedrijf veel geld hebben verdiend. Dit geld gebruiken zij vaak om te herinvesteren in startups. De voornaamste reden voor deze groep om geld te investeren zijn: de fun, maatschappelijke betrokkenheid, behoefte aan een gebalanceerd investeringsportfolio en de behoefte om erbij te horen.

Een angel investors is lastig te vinden, meestal opereren ze achter de schermen, want zij willen niet altijd te koop lopen met hun kapitaal en investeringen. Maar hoe vindt u deze angel investors dan? Om te beginnen kunt u rondkijken binnen uw eigen netwerk, vraag familie, vrienden en kennissen of zij iemand kennen. Ook kunt u naar ondernemersbijeenkomsten gaan, hier kunt u in contact komen met de juiste mensen. Daarnaast zijn er speciale bijeenkomsten voor vermogende ondernemers. Deze bijeenkomsten worden vaak georganiseerd door grote banken, incubators en pitch-meetings.

Zodra u een geschikte angel investor gevonden heeft, zorg er dan voor dat u een gedegen bedrijfsplan of ontwikkelvoorstel heeft waarbij u duidelijk het potentiële rendement, de marktgroei en innovativiteit in kaart brengt. DTT kan u desgewenst helpen bij het opstellen van een dergelijk voorstel.

Meer informatie?

Bent u op zoek naar meer informatie over het laten ontwikkelen van een app of heeft u een geweldig app idee? Twijfel dan niet en neem contact op met DTT. Wij bespreken graag de mogelijkheden en onmogelijkheden van uw app idee. DTT schrijft in opdracht van bedrijven en particulieren ontwikkelvoorstellen en app bedrijfsplannen. Overigens niet zonder succes, mede dankzij deze voorstellen hebben meerdere apps financiering verkregen. Ook binnen grote (overheids)organisaties hebben ‘app plannen’ een goedkeuring verkregen middels door DTT geschreven ontwikkel voorstellen.