Wanneer je een willekeurige trein instapt, een wachtruimte inloopt of mensen pauze ziet houden, valt er direct iets op: (bijna) iedereen heeft een smartphone in zijn hand.

Nederlanders zijn enthousiaste consumenten van smartphones en gebruiken massaal apps. De smartphone is in relatief korte tijd aan een enorme opmars begonnen die niet te stuiten lijkt. Maar het is ook een opmars met winnaars en verliezers. Door de continue dynamiek en nieuwe toepassingen zijn de spelregels steeds aan verandering onderhevig. Anno 2013 zijn er in ieder geval twee duidelijke winnaars aan te wijzen in de smartphone strijd: Apple's iOS en Google's Android. Voor app ontwikkeling heeft dit duidelijke consequenties, die hieronder door DTT voor u in een overzicht zijn gezet.

Verschillen tussen iPhone en Android

Er zijn duidelijke verschillen aan te wijzen tussen de twee grote spelers (Android en iOS ) op de smartphone en app markt. De overtuigende marktleider van de twee is Android; het open-source besturingssysteem van Google. De grote kracht van Android is dat het op meerdere smartphone modellen van verschillende fabrikanten draait en relatief goedkoop is. Fabrikanten van smartphones, waaronder bijvoorbeeld Samsung en HTC, hoeven namelijk geen licentiekosten te betalen aan Google. Dit is één van de redenen waarom Android als besturingssysteem terug te vinden is op bijna 70% van alle smartphones.

Op de tweede plaats staat iOS, dat mede door de grote populariteit van de iPhone en later de iPad een groot gedeelte van de markt heeft gewonnen. Bij elkaar hebben Android en iOS ruim 90% van de smartphone markt in handen. Nederland vertoont daarbij hetzelfde beeld als het buitenland. Bovenstaande cijfers laten dus zien dat Android en iOS de topposities in mobile controleren.

De gevolgen voor app ontwikkeling

De meeste aanvragen voor app ontwikkeling worden daarom ook gedaan voor iOS en Android. Op basis van bovenstaande verhaal is dat met goede redenen. Hoewel de meeste smartphone gebruikers een Android toestel hebben, zijn iPhone gebruikers actiever op hun smartphone. Dat houdt concreet in dat iOS bekend staat om zijn grote aanbod van kwalitatieve apps. Daarnaast besteden iPhone gebruikers over het algemeen meer tijd aan apps en zijn zij eerder bereid geld uit te geven aan apps. Kortom, wat Android wint op marktaandeel maakt iOS goed in app kwaliteit én een doelgroep die voor apps wil betalen. Met de 90% regel in het achterhoofd, is het een veilige en logische keuze om voor een native app op Android en iOS te kiezen. Er liggen immers serieuze kansen voor app ontwikkeling op zowel het Android als op het iOS besturingssysteem. Hieronder zullen we wat dieper ingaan op de verschillen tussen beide besturingssystemen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen iPhone en Android ontwikkelen?

  • iPhone maakt gebruik van iOS
  • Voor iOS programmeer je in Swift of Objective-C
  • Android maakt gebruik van Android
  • Voor Android programmeer je in Java of Kotlin

Native Android en iOS apps

Eén van de uitdagingen tijdens de ontwikkeling van een native app voor Android en iOS is om ervoor te zorgen dat op beide platforms dezelfde app functionaliteiten aanwezig zijn. Door de verschillen tussen beide platforms is het van belang om apps te ontwikkelen die zijn aangepast aan de kenmerken van iOS en Android. Apple heeft er met zijn iOS platform voor gezorgd dat er meer is vastgelegd over wat wel en niet mag. Daardoor zijn de mogelijkheden beperkt over hoe verschillende User Interface (UI) elementen eruit zien. Denk bijvoorbeeld aan het standaard toetsenbord van iOS of de manier waarop tijd en datum geselecteerd worden.

De app ontwikkeling voor een Android toestel daarentegen is eerder het tegenovergestelde. In plaats van één bepaalde User Interface en bijbehorende functionaliteiten op te leggen, geeft Android alleen aanwijzingen en advies over hoe UI elementen eruit zien en waarvoor ze gebruikt kunnen worden. De keerzijde van de flexibiliteit van Android is dat het platform gefragmenteerd is door verschillende smartphone modellen en type besturingssystemen. De grote uitdaging bij app ontwikkeling op Android is om er voor te zorgen dat de app op elk type toestel er hetzelfde uitziet en op dezelfde manier functioneert.

Android en iOS app ontwikkeling

Zoals hierboven duidelijk is geworden, hebben Android en iOS een eigen filosofie ten aanzien van de ontwikkeling van apps. De wijze waarop app gebruikers door een app navigeren, het gebruik van 'back' buttons, schermgrootte en het gebruik van lijsten om een selectie te maken zijn verschillend per platform.

Onze conclusie is dat app ontwikkeling voor Android en iOS niet gaat volgens het credo 'one size fits all'. Om een succesvolle app voor Android en iOS te ontwikkelen is het van belang om het ontwerp aan te passen aan de kenmerken van het besturingssysteem. Hierdoor worden apps uiteindelijk beter en ook langer en vaker gebruikt. Kwalitatief ontwikkelde apps leveren u als app opdrachtgever het voordeel op waar u naar op zoek bent.

Jij bent nu aan zet!

Heb je interesse in het ontwikkelen van een app? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden en onmogelijkheden van uw app ambities te bespreken.