Bij DTT praten we graag over apps, wij houden van apps! Elke dag krijgen wij de meest uiteenlopende ideeën voorgeschoteld om een app te laten maken. Wij luisteren aandachtig naar het app idee van bedrijven, overheden en particulieren. Aan het einde van het gesprek blijft altijd die ene vraag over: wat kost het om een app te laten maken? Onderstaand vindt u meer uitleg over de totstandkoming van de prijs van een app. 
 

Wat zijn de kosten voor het ontwikkelen van een app?

Bij een maatwerk app moet u denken aan een minimale investering van €5.000,- welke kan oplopen tot een bedrag van boven de €100.000,-. We noemen expres zo'n brede marge omdat de ontwikkelkosten sterk samenhangen met de complexiteit en de gewenste functionaliteiten van de app.

Prijsfactoren app ontwikkeling

De prijs van een app hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal functionaliteiten welke u voor ogen heeft. Er zijn simpele apps met weinig functionaliteiten, maar er zijn ook grote en ingewikkelde apps die meer zullen kosten.

Het ontwikkelen van een app wordt nooit gedaan door één persoon, het is een teamprestatie. De verschillende activiteiten worden uitgevoerd door verschillende teamleden. Het idee voor de app wordt (met de klant) besproken en vervolgens verder uitgewerkt, designs worden samengesteld en goedgekeurd, de app wordt ontwikkeld en uitvoerig getest en tot slot dient de app in de App Store geplaatst te worden. Nadat de app een plekje heeft veroverd in de App Store moet de app onder de aandacht van de doelgroep worden gebracht. Al deze factoren spelen een rol in de prijs. Bespreek met ons uw idee, dan geven wij u een concurrerende prijsindicatie. Hieronder treft u een ‘concept begroting’, hiermee kunt u zelf ook een inschatting maken van de benodigde kosten. Uurtarieven verschillen per bedrijf, besef echter wel dat het uurtarief voor software ontwikkeling doorgaans hoger ligt dan het uurtarief van een klusjesman. Ook goed om te weten is dat één ontwikkelaar, voor een enigszins serieuze applicatie, al gauw 2-3 weken bezig is. Dit komt neer op 80 tot 120 uur werk. Een concept begroting:

  • Android app | 80 - 240 uur
  • iOS app | 80 - 240 uur
  • Server/API/Admin (t.b.v. content- en gebruikersbeheer) | 24 - 240 uur
  • Design | 40 - 120 uur

We hebben de begroting expres met ruime bandbreedtes opgesteld. Een definitieve begroting kan worden opgesteld in samenspraak en is afhankelijk van de exacte wensen en het beschikbare budget. We kunnen een oplossing of voorstel ook afstemmen op het door u beschikbaar gestelde budget. We werken binnen DTT doorgaans op basis van een fixed fee. Desgewenst kunnen we bij DTT ook een ontwikkelvoorstel schrijven. Een ontwikkelvoorstel van DTT is inclusief; uitgewerkt functioneel ontwerp, wireframes, concept designs, begeleidend schrijven, modulaire en exacte urenbegroting plus een planning. Een dergelijk ontwikkelvoorstel stelt je uitstekend in staat keuzes te maken met betrekking tot de benodigde functionaliteiten en zo zie je direct welke kosten er aan deze functionaliteiten verbonden zitten.

Het app idee

U heeft een app idee. Geweldig, daar houden wij van! Maar voordat u denkt dat u het wiel opnieuw heeft uitgevonden, kijk eerst even rond in de verschillende app stores en zoek naar gelijksoortige apps of wellicht exact dezelfde apps. Kunt u uw idee helemaal niet vinden? Dan kan dat twee dingen betekenen; u heeft een briljant app idee waar nog niemand op is gekomen, of uw app idee is niet uit te voeren. Een tussenweg is dat u een soortgelijke app heeft gevonden, maar dat deze app een iets andere aanpak hanteert. Concurrentie is eng, maar wij zijn van mening dat er altijd ruimte is voor verbetering. Bent u nog steeds overtuigd van uw eigen app idee en wilt u graag de mogelijkheden bespreken, ga dan zo snel mogelijk op zoek naar een geschikte app ontwikkelaar.

Kiezen van het juiste platform

Voor elk platform geldt een andere manier van programmeren. Dit houdt in dat wanneer je een Android app laat ontwikkelen, deze niet vanzelfsprekend ook op iOS werkt. Er zijn verschillende manieren om een app te ontwikkelen; een native app uniek ontwikkeld per platform, een cross-platform app (HTML5 app) geschikt voor alle platformen of een hybride app. Alle opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

Het app ontwikkeltraject

Het ontwikkelen van een app bestaat uit meerdere fases. De volgende fases kunt u verwachten wanneer u een app laat ontwikkelen:

  • Concept: Tijdens de conceptfase worden de gewenste functionaliteiten van de app besproken en bepaald en worden de wireframes en concept designs samengesteld. In deze fase is het belangrijk keuzes te maken. Beschikbaar budget is in deze vaak een bepalende factor. Relevante vragen in deze; wat zijn de doelstellingen, wie of wat willen we bereiken, hoe de app te positioneren, welke functionaliteiten zijn het meest relevant en is er genoeg budget om een serieuze app op twee (of meer) platformen te ontwikkelen?
  • Design: Voor het samenstellen van enthousiasmerende designs is een specialist nodig die weet wat de gebruikers verwachten qua User interface en User experience. De navigatiestructuur moet kloppen en de app moet in één oogopslag duidelijk zijn voor de gebruikers.
  • Development: Ontwikkeling is de kern van het project en het is van essentieel belang dat de app vanaf het begin op de juiste manier wordt gebouwd. Wanneer je de app wilt bijwerken wil je natuurlijk niet dat een groot gedeelte van de code opnieuw geschreven dient te worden.
  • Testen: Testen, testen en nog een keer testen. Alles moet kloppen! Zorg er ook voor dat mensen binnen je eigen persoonlijke kring je app testen, dit zorgt voor een nog beter inzicht. Heeft u helemaal geen zin om te testen? Geen probleem, bij DTT beschikken we over onze eigen testers. Wij testen de app voor u en zorgen dat de app bug vrij wordt opgeleverd.
  • Project Management: Je hoeft niet te schrikken van de kosten voor project management. Project management is een belangrijk onderdeel binnen het app ontwikkeltraject. Besprekingen, de technische specificaties, de planning, het maken van wireframes, het managen van deadlines, updaten van de klant en de distributie naar de App Store… al deze onderdelen kosten tijd, veel tijd, maar zijn net zo cruciaal als de ontwikkeling van de app zelf.

Het team

Belangrijk bij het laten bouwen van een app is dat je het team van de app ontwikkelaar goed leert kennen. Wees niet bang om vragen te stellen, het gaat immers om jouw app en jouw geld. Bij DTT beschikken we over een gespecialiseerd team bestaande uit designers, testers, project managers en natuurlijk app ontwikkelaars.  

Lancering en app promotie

De app is ‘klaar’ en moet in de markt worden gezet. Er moet een sneeuwbal effect gaan ontstaan, maar iemand moet wel de koude berg beklimmen om de sneeuwbal te maken om deze daarna over de rand te duwen. Helaas is hier geen standaard methode voor.  

Bij DTT helpen wij u graag bij het promoten van de app. Voor verschillende klanten hebben wij reeds mooie successen geboekt. Lees meer over deze successen in het artikel ‘Uitsturen persbericht over app niet zonder resultaat’. 

Heeft u verdere vragen of opmerkingen, bel of mail ons gerust.