Situatie: je wil een app ontwikkelen. Wat doe je dan? Iedereen met een idee is meer dan welkom gelijk contact op te nemen, maar in de praktijk wordt er toch vaak eerst gegoogled. Logisch, aangezien er veel vragen op je afkomen. Eén van de eerste is vaak: wil ik een native app of een hybride app?
De letterlijke betekenis van het woord ‘native’ is ‘geboorte’, ‘geboren’, ‘aangeboren’ of ‘inboorling’. Hoewel je de link misschien niet direct legt, is de letterlijke vertaling wel degelijk verhelderend. Deze woorden verwijzen namelijk allemaal naar een afgebakende leefomgeving van een gesloten groep. Een native app is ook een 'gesloten groep' of te wel: platform specifiek. Grote kans dat jij een Android telefoon of een iPhone hebt. Het platform voor Android telefoons (o.a. Samsung) is genaamd - logischerwijs - Android. Het platform voor iPhones heet iOS. Deze twee platformen werken beiden op een andere manier. Een native app is ontwikkeld voor één specifiek platform, dus óf voor Android óf voor iOS.
Het woord hybride ken je vast al van ‘hybride' auto’s. Bij hybride worden er twee technieken gecombineerd. Zo wordt er voor de hybride auto gebruik gemaakt van twee technieken om de motor aan te drijven: elektrisch en op brandstof. Betekent dit dat hybride apps ook gebruik maken van meerdere technieken? Juist ja! Een hybride app is, simpel gezegd, een combinatie van een native app en een mobiele site.
Native apps zijn dus apps die gemaakt zijn voor één specifiek platform. Ze worden daarom ontwikkeld in één programmeertaal. De apps voor iOS worden bijvoorbeeld geschreven in de programmeertaal Objective-C of Swift. Android apps worden veelal geschreven in de programmeertaal Java. Kortom, het is belangrijk dat ontwikkelaars van native apps overweg kunnen met deze programmeertalen. Dus: wil je een native app voor zowel iOS als Android? Dan moet je in totaal twee apps laten ontwikkelen in twee programmeertalen.
Wanneer een app precies doet wat de gebruikers verwachten, bevordert dit het gebruikersgemak. Dit is precies wat native apps doen, ze gedragen zich zoals de gebruiker verwacht. In het geval van iOS nemen gebruikers aan dat je met een swipe naar rechts een pagina terug kan. Een ander voorbeeld: op Android zijn paginatitels links uitgelijnd, terwijl deze gecentreerd zijn op iOS. Kort gezegd komt het erop neer dat de app net zo ‘voelt’ als de meeste andere apps op de telefoon van de gebruiker.
Als een app niet doet wat de gebruiker verwacht zullen de meeste gebruiker nog één poging wagen. Als de tweede poging niet gaat zoals de gebruiker verwacht ben je 80 procent van de potentiële gebruikers al kwijt. Het is bij het maken van een keuze van belang om rekening te houden met de voor- en nadelen van native- en hybride apps.
Doordat native apps in een taal geschreven worden die van het platform zelf zijn, kent dit een aantal voordelen:
De native app heeft ook een punt dat als nadeel kan worden beschouwd:
Hybride apps lijken zich in eerste instantie te gedragen als native apps. Je downloadt ze uit de App Stores en ze komen voor in alle soorten en maten; van games tot social media platformen. Er zit alleen wel één groot verschil tussen native- en hybride apps: hybride apps worden niet in de native taal geschreven. Deze worden meestal in een aparte taal geschreven (via een framework), die zowel voor iOS als voor Android besturingssystemen te begrijpen zijn. Wanneer de app bestemd is voor meerdere besturingssystemen is het wel van belang dat de app voor de verschillende platformen wordt geoptimaliseerd, zodat gebruikers niet onnodig teleurgesteld worden.
Hybride apps waren aanvankelijk mobiele websites in een ‘native omhulsel’. Dit betekent dat in de app een full-screen mobiele webpagina weergegeven wordt. Het nadeel hieraan is dat die apps qua prestaties tegenvallen omdat ze voor een groot deel afhankelijk zijn van een internetverbinding. Tegenwoordig staan hybride apps op een hoger niveau. Ze zijn doorontwikkeld en hoeven derhalve niet meer opgebouwd te worden vanuit webpagina’s. Hybride apps kunnen tegenwoordig zo geprogrammeerd worden dat je het verschil met native stukken minder merkt.
Voordelen hybride apps:
Nadelen hybride apps:
Wij staan altijd paraat om jou te voorzien van het beste advies. Na het lezen over native- en hybride apps vraag je je natuurlijk af wat beter is, native- of hybride? Er zijn veel aspecten die meespelen in wat een betere oplossing is voor het realiseren van jouw app. De keuze voor native of hybride app ontwikkeling is niet zo eenvoudig. Het betreft een vraagstuk waarin je het beste kunt laten adviseren door een expert. Vergelijk het met het afnemen van een hypotheek, waarvoor je langs gaat bij een hypotheekadviseur. DTT is zo'n adviseur als het gaat om (native- of hybride) app ontwikkeling. Wij hebben beiden specialismen in huis en kunnen derhalve onafhankelijk adviseren.
De keuze hangt echter af van meer dan alleen de kosten en het gebruikersgemak. Een aantal variabelen voor het maken van jouw keuze:
Bij DTT worden native apps voor zowel iOS als Android ontwikkeld. Daarnaast ontwikkelen we ook hybride apps. Overtuigd van onze kennis en enthousiasme? Neem contact met ons op! Samen zetten we de stappen om jouw appconcept tot een succes te brengen.
Neemt u dan gerust contact op via de telefoon of e-mail. Wij staan u graag te woord.