time
ma t/m vr, 9:00 - 18:00
flag-nl
NL dropdown-red
flag-nl Nederlands
email phone
search
RESULTATEN
TOON ALLES
POPULAIRSTE ZOEKTERMEN

Native of hybride app ontwikkeling

Leestijd ca. 4 min.

Deel dit artikel

share-linkedin share-email share-whatsapp
Native of hybride app ontwikkeling

Wanneer je een app wilt laten maken, dan is een van de eerste vraagstukken meestal of je kiest voor native of hybride app ontwikkeling. Als ervaren app ontwikkelaar begeleiden wij je graag zodat jij straks de juiste keuze kan maken. Moet je kiezen voor native of hybride app ontwikkeling? In dit artikel leggen wij het verschil tussen native en hybride app ontwikkeling glashelder uit.

What's in a name

De letterlijke betekenis van het woord ‘native’ is ‘geboorte’, ‘geboren’, ‘aangeboren’ of ‘inboorling’. Deze woorden verwijzen allemaal naar een afgebakende leefomgeving van een gesloten groep. Een native app is dan ook een 'gesloten groep' oftewel: platform specifiek.Een native app is ontwikkeld voor één specifiek platform, dus voor Android of voor iOS.

Het woord hybride ken je vast al van ‘hybride' auto’s. Bij hybride worden er twee technieken gecombineerd. Zo wordt er voor de hybride auto gebruik gemaakt van twee technieken om de motor aan te drijven: elektrisch en op brandstof. Betekent dit dat hybride apps ook gebruik maken van meerdere technieken? Correct! Een hybride app bevat technieken welke gebruikt kunnen worden om de app op beide platformen, zowel op Android als op iOS, te publiceren.

Wat is een native app?

Native apps worden dus gemaakt voor één specifiek platform en worden daarom ontwikkeld in één programmeertaal. Apps voor iOS worden ontwikkeld in Swift of Objective-C en Android apps worden geprogrammeerd in Java of Kotlin. Doordat native apps worden ontwikkeld voor een specifiek platform, zijn deze apps perfect op het platform afgestemd en werkt de app precies zoals de gebruiker dat verwacht. Dus: wil je een native app voor zowel iOS als Android? Dan zal de app twee keer ontwikkeld moeten worden in twee verschillende programmeertalen.

De voordelen van een native app

  1. Native apps zijn gebruiksvriendelijker doordat ze specifiek voor een bepaald platform zijn ontwikkeld en perfect op dat platform zijn afgestemd.
  2. Native apps hebben over het algemeen een betere performance. Ze hebben vaak directe toegang tot de hardware, wat leidt tot een betere performance.
  3. Een native app heeft toegang tot alle functionaliteiten van een smartphone. Denk aan camera, GPS, notificaties, Bluetooth of microfoon.
  4. Native apps bieden goede integratiemogelijkheden met andere apps die data uit kunnen wisselen.
  5. Native apps moeten voldoen aan de veiligheidsstandaarden van het platform, hierdoor is een native app algemeen veiliger dan een hybride of web app.

De nadelen van een native app

  1. Een nadeel van native apps is dat per platform een aparte app ontwikkeld moet worden.
  2. Doordat ontwikkeling voor meerdere besturingssystemen nodig is, liggen de opstartkosten vaak hoger om een app native te ontwikkelen op twee platformen.
  3. Je hebt kennis nodig van ten minste twee programmeertalen om de app te onderhouden.

Een voorbeeld van een native app gemaakt door DTT is de VoNo app. VoNo stelt gebruikers in staat om op de snelst mogelijke manier memo's aan te maken; tekst memo's, audio memo's, voice-to-text memo's, foto memo's en reminders in de agenda. VoNo is volledig gericht op gebruiksvriendelijkheid en snelheid, de native technologie helpt ons om het beste resultaat te behalen voor de VoNo app. Met dank aan de native technologie kunnen we ook optimaal gebruik maken van de microfoon, de camera en in de nabije toekomst Bluetooth. Straks wordt het namelijk ook mogelijk om berichten in te spreken via de Smartwatch. Bij het maken van een keuze voor de juiste techniek, is het daarom ook belangrijk om vooruit te kijken. Je wilt voorzijn dat je het project opnieuw mag bouwen, omdat de eerder gekozen techniek niet geschikt is voor je toekomstplannen. Benieuwd naar andere native voorbeelden? Bekijk dan het portfolio van native apps gemaakt door DTT.

voorbeeld native app

Wat is een hybride app?

Hybride apps lijken in eerste instantie op een native app. Net als native apps zijn ze te downloaden in de app stores, het grote verschil is dat hybride apps niet in de native taal worden geschreven. Hybride apps worden in een aparte taal geschreven (via een framework), die zowel door iOS als door Android besturingssystemen te begrijpen zijn. Met een hybride app hoef je dus niet twee aparte apps te ontwikkelen.

De voordelen van een hybride app

  1. Een hybride app werkt op zowel iOS als op Android toestellen.
  2. Er hoeven geen afzonderlijke apps ontwikkeld te worden, dit scheelt in veel gevallen ontwikkeluren en kan daarom voordeliger zijn.
  3. Hybride frameworks (zoals C#) ondersteunen vaak populaire programmeertalen. Hierdoor kan de code makkelijk overgenomen worden voor doorontwikkeling.

De nadelen van een hybride app

  1. Met een hybride app ben je volledig afhankelijk van derden om het hybride framework te onderhouden, bugs te fixen en te updaten voor nieuwe versies van het besturingssysteem. Wellicht ben je nog bekend met het hybride framework genaamd 'Phonegap'. Eerder was dit platform razend populair, nu is het framework 'uitgestorven'. Dit maakt dat wanneer je een Phonegap project bezit, je dit eigenlijk niet meer kunt doorontwikkelen. 
  2. Een hybride app loopt altijd maanden achter op een native app. Er komen regelmatig updates uit van Android en iOS, inclusief bijgewerkte hardware, nieuwe functies en gemoderniseerd ontwerp. Google en Apple geeft de native gemeenschap toegang tot de functies vóór de release. De hybride gemeenschap moet zich aanpassen ná de update en dat kan maanden duren.
  3. Hybride platforms maken vaak gebruik van oude native frameworks om compatibiliteit te kunnen garanderen. Het is lastiger om met deze frameworks te werken en worden minder veilig doordat Apple en Google ze niet langer updaten, waardoor beveiligingsproblemen in de app kunnen ontstaan.
  4. Een hybride app kan, afhankelijk van het gebruikte framework, beperkt offline gebruikt worden.
  5. Hybride apps hebben een minder goede performance dan native apps. Onder de juiste randvoorwaarden is Hybride de beste keuze, op basis van goed overleg en de juiste inzichten kan een verstandige keuze worden gemaakt tussen Hybride en Native.

Een voorbeeld van een hybride app gemaakt door DTT is de Koning Pinguïn Greenpeace AR game. Deze hybride app is ontwikkeld om extra aandacht te vergaren voor de bescherming van de Zuidpoolzee, het leefgebied van de pinguïn. Nog een voorbeeld van een hybride app gemaakt door DTT is de Edu Play book app. Edu Play Book neemt kinderen mee op een educatief avontuur en bestaat onder andere uit educatieve mini games, een educatief rapport, 100+ voorleesverhalen in meer dan 10 talen en een interactief verhaal voor het slapen gaan: Slaap Zacht. De Edu Play book app maakt gebruik van het hybride platform Unity. Door de inzet van Unity wordt de app mooi, speels en levendig geanimeerd. Benieuwd naar andere hybride voorbeelden? Bekijk dan andere hybride apps gemaakt door DTT.

voorbeeld hybride app

Wat is de beste optie voor jouw organisatie?

Na het lezen over native- en hybride apps vraag je je natuurlijk af welke beter is, native- of hybride? Meerdere aspecten spelen hierin een rol en de keuze voor native of hybride app ontwikkeling is niet eenvoudig. Het betreft een vraagstuk waarin je het beste kunt laten adviseren door een expert. Vergelijk het met het afnemen van een hypotheek, waarvoor je langs gaat bij een hypotheekadviseur. DTT is zo'n adviseur als het gaat om (native- of hybride) app ontwikkeling. Wij hebben beiden specialismen in huis en kunnen derhalve onafhankelijk adviseren. 

Ben je geïnteresseerd in een native app? Lees dan dit artikel over het verschil tussen Android en iOS voor het app ontwikkelen. Wil je meer weten over een Progressive Web App (PWA)? Lees dan meer over de voor en nadelen van Progressive Web Apps (PWA).

Ben je benieuwd naar of een native of hybride app de juiste keuze is voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord.

Lees meer artikelen van DTT

Bekijk alles arrow-right
digital-result
digital-result

Overleg met onze digitale experts Overleg met onze digitale experts

Bel 020 331 5848
icon-close

Offerte aanvragen

Heb je een goed idee of concrete plannen voor het ontwikkelen van een app, game of web oplossing? Vul dan het formulier in voor een vrijblijvende offerte of kostenindicatie. Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord van ons.

Naam is verplicht.
Naam is verplicht.
Ongeldig e-mailadres.
Ongeldig e-mailadres.
optioneel
Ongeldig telefoonnummer.
Ongeldig telefoonnummer.
optioneel
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier.
Probeer het later nog eens of bel ons: 020 331 5848.
Naam is verplicht.
Naam is verplicht.
Ongeldig e-mailadres.
Ongeldig e-mailadres.
optioneel
Ongeldig telefoonnummer.
Ongeldig telefoonnummer.
optioneel

Gesprek aanvragen

Kennismaken met de specialisten van DTT? Je bent meer dan welkom bij ons op kantoor om vrijblijvend je idee te bespreken. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Naam is verplicht.
Naam is verplicht.
Ongeldig e-mailadres.
Ongeldig e-mailadres.
optioneel
Ongeldig telefoonnummer.
Ongeldig telefoonnummer.
optioneel
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier.
Probeer het later nog eens of bel ons: 020 331 5848.
Naam is verplicht.
Naam is verplicht.
Ongeldig e-mailadres.
Ongeldig e-mailadres.
optioneel
Ongeldig telefoonnummer.
Ongeldig telefoonnummer.
optioneel
icon-close
thank you

Bedankt

We hebben je aanvraag ontvangen en nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Spoed? Bel ons op 020 331 5848

linkedin Volg ons op LinkedIn
thank you

Bedankt

We hebben je aanvraag ontvangen en nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Spoed? Bel ons op 020 331 5848

linkedin Volg ons op LinkedIn

Lees meer artikelen van DTT

Bekijk alles arrow-right
icon-toast

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op.


Of laat je telefoonnummer achter en dan contacteren wij jou.

Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier.
Probeer het later nog eens of bel ons: 020 331 5848.
Ongeldig telefoonnummer.

Bedankt

We hebben je verzoek ontvangen en nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Ongeldig telefoonnummer.
client-number-joost icon-close