De markt voor mobiele web en app oplossingen bestaat onderhand al zo’n 10 jaar, maar nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden blijven maar komen. Waar je ook naar zoekt, er is een app voor in één van de stores. Zelf gebruik je bijvoorbeeld vast ook dagelijks je favoriete apps en zie je deze regelmatig meeveranderen met de huidige trends. Naast de apps die verkrijgbaar zijn in de app stores zijn er nog meer mogelijkheden, bijvoorbeeld een web app. Voorheen was er altijd een redelijk groot verschil tussen web en app oplossingen, maar Google heeft een nieuwe ontwikkeling op de markt gebracht, die een combinatie biedt van een native app en een web app: de progressive web app (PWA). Wij leggen uit hoe deze nieuwe ontwikkeling relevant is  voor bedrijven en eindgebruikers.

“Download nu onze app!”

Herkent u bovenstaande tekst? Deze komt vaak als pop-up in beeld wanneer je een website opent op je telefoon waar ook een app in de app stores beschikbaar voor is. Deze pop-up linkt je vervolgens door naar één van de app stores om de app te downloaden. Bedrijven raden de gebruiker vaak aan om de app te downloaden omdat deze ‘overzichtelijker en vaak offline te gebruiken’ is. Begrijpelijk natuurlijk, maar om deze te kunnen gebruiken moet de native app wel eerst gedownload worden. 

Natuurlijk kunnen bedrijven er ook voor kiezen om een web oplossing te laten ontwikkelen, die ook gebruiksvriendelijk is voor mobiele apparaten. Dit scheelt het bedrijf in ontwikkelkosten en zo hoeft de gebruiker geen app te downloaden. Het nadeel hiervan is dat deze niet hetzelfde wordt ervaard als een native app oplossing.

En wat is dan de progressive web app?

Laten we beginnen met wat uitleg over wat deze nieuwe ontwikkeling nu precies inhoudt. Een progressive web app open je via je browser en kun je vervolgens als icoon plaatsen op je home screen. Als deze op het homescherm van je telefoon staat, kun je de web app openen op het scherm. Er bestonden natuurlijk al web apps, maar met de techniek van progressive web apps ontstaan er nog meer mogelijkheden, die normaal alleen gebruikt konden worden met native apps. Zo kan een progressive web app ook offline gebruikt worden en kunnen er push notificaties worden gestuurd.

Er zijn een aantal voordelen van het gebruik van progressive web apps:

  • In tegenstelling tot native apps, bieden progessive web apps ondersteuning voor SEO.
  • Voor de gebruikers zijn de progressive web apps sneller in gebruik te nemen dan native apps, omdat deze niet direct gedownload hoeft te worden.
  • De apps zijn onafhankelijk van verbinding: ze kunnen zowel offline als online gebruikt worden, ook als het netwerk niet goed is.
  • Omdat de app direct verbonden is met het web zijn er geen app updates nodig, makkelijk voor zowel bedrijf als eindgebruiker.
  • Daarnaast is voor een bedrijf het ontwikkelen van progressive web apps soms goedkoper. Zo zijn progressive web apps een goede oplossing voor bedrijven die geen grote investeringen willen of kunnen maken voor een app.
  • Met progressive web apps ben je als ontwikkelaar niet afhankelijk van regels van de app stores.
  • Progressive web apps voelen bijna net zo natuurlijk aan als native apps, vaak in tegenstelling tot web apps.

Natuurlijk zijn er ook enige nadelen aan deze nieuwe ontwikkeling:

  • Het ontwikkelen van progressive web apps is nog niet mogelijk omdat de technologie nog onder ontwikkeld is.
  • Progressive web apps zijn nog niet beschikbaar voor iedere webbrowser. Veel systemen ondersteunen progressive web apps, maar sommige webbrowsers, zoals Safari van Apple, bieden nog geen volledige ondersteuning.
  • Met een progressive web app ben je niet vindbaar in de app stores. Het nadeel hiervan is dat gebruikers eerst zelf jouw website moeten bezoeken, voordat ze de app op hun homescherm kunnen zetten.

Deze nieuwe mobiele oplossing biedt zo zijn voor- en nadelen en wij vinden het een goede aanvulling op de al bestaande mogelijkheden. De ene situatie vraagt om een responsive website, de ander een volledige app en nu is er ook de mogelijkheid om daar tussenin te gaan zitten: met de progressive web app.

Maar hoe weet je nu wat voor jou het beste is? Dat ligt aan een heleboel factoren. Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen, waarmee je een duidelijker beeld kunt krijgen. Wil je bijvoorbeeld dat je website ook goed te gebruiken is op mobiele apparaten? In dat geval kan een web app al voldoende zijn. Wil je een bepaald verdienmodel toepassen op je app? Dan kan het zijn dat een native app geschikter is voor jou. Natuurlijk zijn er veel meer factoren die meewegen. Mocht je graag meer weten over de mogelijkheden van progressive web apps en wat het beste bij uw bedrijf en doelstellingen past, neem gerust vrijblijvend contact met ons op.